Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Opečený toust, plátek kvalitní šunky a vejce přelité holandskou omáčkou! Tuto kombinaci chutí si zamiluje snad každý. (Pokud ale chcete zdravější verzi tohoto pokrmu, vynechejte holandskou omáčku.)
Ingredience na vejce
Vejce | 4 ks | |
Voda | 1l | |
Ocet | 1 lžíce |
Ingredience na omáčku
Žloutky | 3ks | |
Máslo | 150 g | |
Vinný ocet | 150ml | |
Nasekaná petrželka | 1 malá hrst | |
Pepř | špetka | |
Citronová šťáva | 1,5 lžíce | |
Sůl | špetka |
Postup na vejce
- Do většího hrnce vlijte vodu, přidejte lžíci octu a přiveďte k varu.
- Jedno vejce rozklepněte do hrnku.
- Zeslabte plamen. Vodu v hrnci zamíchejte tak aby vznikl vír, počkejte až vír zeslábne a doprostřed vložte vejce.
- Vejce vařte 2-3 minuty a poté ho vyjměte ven děrovanou naběračkou. Stejný postup opakujte se zbylými vejci.
Postup na holanskou omáčku
- Jako první na mírném ohni rozehřejte máslo a nechte ho trochu vychladnout.
- Do malého kastrůlku nalijte vinný ocet a přidejte pepř. Vše svařte na polovinu a dejte stranou.
- Ve vodní lázni rozšlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Pozor! Dno misky či hrnce se nesmí dotýkat vařící vody.
- Šleháním získáte lehkou nadýchanou pěnu do které opatrně vmíchejte po lžících všechno rozpuštěné máslo.
- Takto připravenou holandskou omáčku dochuťte solí, citronovou šťávou a nasekanou petrželkou.
Bez komentářů