Recepty

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

3. 5. 2020  Kamila Avatar
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Opečený toust, plátek kvalitní šunky a vejce přelité holandskou omáčkou! Tuto kombinaci chutí si zamiluje snad každý. (Pokud ale chcete zdravější verzi tohoto pokrmu, vynechejte holandskou omáčku.)

Ingredience na vejce

Vejce 4 ks
Voda 1l
Ocet 1 lžíce

Ingredience na omáčku

Žloutky 3ks
Máslo 150 g
Vinný ocet 150ml
Nasekaná petrželka 1 malá hrst
Pepř špetka
Citronová šťáva 1,5 lžíce
Sůl špetka

Postup na vejce

  1. Do většího hrnce vlijte vodu, přidejte lžíci octu a přiveďte k varu.
  2. Jedno vejce rozklepněte do hrnku.
  3. Zeslabte plamen. Vodu v hrnci zamíchejte tak aby vznikl vír, počkejte až vír zeslábne a doprostřed vložte vejce.
  4. Vejce vařte 2-3 minuty a poté ho vyjměte ven děrovanou naběračkou. Stejný postup opakujte se zbylými vejci.

Postup na holanskou omáčku

  1. Jako první na mírném ohni rozehřejte máslo a nechte ho trochu vychladnout.
  2. Do malého kastrůlku nalijte vinný ocet a přidejte pepř. Vše svařte na polovinu a dejte stranou.
  3. Ve vodní lázni rozšlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Pozor! Dno misky či hrnce se nesmí dotýkat vařící vody.
  4. Šleháním získáte lehkou nadýchanou pěnu do které opatrně vmíchejte po lžících všechno rozpuštěné máslo.
  5. Takto připravenou holandskou omáčku dochuťte solí, citronovou šťávou a nasekanou petrželkou.

Počet porcí

4

Příprava

7 min

Vaření

15 min

Oblíbené

Bez komentářů

Zanechat odpověď

Kolekce