Recepty

Domácí Sushi

12. 1. 2022  Šéfkuchař Avatar
Domácí Sushi

Patříte k milovníkům sushi? Pokud jste zvyklí si ho dávat pouze v restauraci, potěší vás, že jeho domácí příprava není zase tak složitá.

Není sushi jako sushi

K typickým japonským specialitám patří hlavně maki sushi. Jde o klasické provedení rolky, která má uprostřed nejčastěji rybu obalenou rýží a řasou nori. Většinou se pro maki sushi používá losos, lze ho nahradit také tuňákem, případně použít jako náplň avokádo či krevetu. Ryba by měla být syrová, nezbytnou podmínkou je její čerstvost.

Sushi existuje více druhů, pokud se sroluje opačně, tedy rýže zůstává na povrchu a řasa je naopak uvnitř, nazývá se uramaki. Rýže je posypaná sezamovými semínky nebo oříšky.

Ingredience

Losos 300 g
Kulatozrná rýže 250 g
Rýžový ocet 60 ml
Cukr 40 g
Voda 330 ml
Sůl 1 čajová lžička
Řasa Nori 1 balení
Zázvor dle chuti
Wasabi dle chuti
Kikkoman sójová omáčka dle chuti

Postup

Uvedený poměr surovin odpovídá též cca 250 ml neboli zhruba jednomu hrnku rýže. Z tohoto množství rýže připravíte přibližně 6 rolek.

  1. V Japonsku se rýže tradičně připravuje v rýžovaru, ale není to samozřejmě zcela nutné. Důležitější je použít speciální kulatozrnnou sushi rýži. Tu je nutné v první řadě důkladně propláchnout, voda by měla být pokud možno čirá.
  2. Rýži vaříme přibližně 20 minut. Hotovou rýži je pak potřeba ochutit. Do octu přidáme sůl s cukrem a směs necháme prohřát, aby se cukr i sůl rozpustily. Tuto směs přidáme do rýže. Opatrně promíchejte, rýže by měla chutnat dostatečně výrazná, nedostatečně ochucená rýže bývá častou slabinou mnoha sushi.
  3. Další postup je jednoduchý. Rybu nakrájíme na hranolky o velikosti asi 2 cm. Řasu nori si položte na speciální bambusovou podložku lesklou stranou nahoru. Potřete ji tenkou (maximálně 0,5 cm) vrstvou rýže, položte kousek ryby a zarolujte. Některé recepty radí také potřít váleček přímo wasabi.
  4. Nechte válečky asi 15 minut odležet, řasa díky tomuto odstupu zvlhne a rolky bude možné mnohem snáze nakrájet. Hotové sushi podáváme se sojovou omáčkou, wasabi a a nakládaným zázvorem.

Příprava

25 min

Vaření

15 min

Oblíbené

Bez komentářů

Zanechat odpověď




Další recepty podle chodu