Fazolová polévka
Luštěniny by se ve vašem jídelníčku měly objevit alespoň jednou týdne. Fazole jsou významným zdrojem vlákniny a i malá porce vás zasytí na dlouhou dobu, protože tělo tráví vlákninu pomaleji. Pokud se fazolím vyhýbáte kvůli jejich schopnosti způsobit nadýmání, nechte je nejlépe přes noc namočené ve vodě, poté ji slijte a fazole vařte v nové nesolené vodě. Při namáčení se z nich totiž vyplavují nadýmavé látky. Fazolová polévka vás zahřeje a dodá energii.
Ingredience
Ostravská klobása | 500 g | |
Slanina | 100 g | |
Vývar | 1 l | |
Rajčata v konzervě | 400 g | |
Bílé fazole | 2 plechovky / 480 g | |
Cibule | 1 ks | |
Česnek | 1-2 stroužky | |
Oregano, bazalka, sůl, pepř | podle chuti |
Postup
- Fazole nechte přes noc namočené ve vodě, poté vodu vyměňte a fazole uvařte. V případě fazolí v plechovce můžete tento krok přeskočit.
- Do jiného hrnce vhoďte kostičky slaniny.
- Až slanina pustí tuk, osmahněte na ní kolečka klobásy, nahrubo nasekanou cibuli a po chvilce i prolisovaný česnek.
- Zalijte rozmixovanými rajčaty, přidejte vývar a vařte asi 10 minut.
- Dochuťte a těsně před podáváním nechte v polévce ohřát fazole.
- Po naservírování můžete do polévky přidat kopeček zakysané smetany.
Bez komentářů