Gratinovaná jablka s bramborami
Jablka mají v kuchyni široké uplatnění. Většinou je však známé v podobě dezertů či sladkých jídel a jako přídavek k masu. Z jablek lze však připravit i bezmasé jídlo, které bude doslova koncertem chutí. Přípravu tohoto jídla zvládne i kuchař začátečník.
Ingredience
Jablka | 500 g | |
Brambory | 500 g | |
(Maasdamer) Švýcarský nebo Holandský sýr | 100 g | |
Malá červená cibule | 1 ks. | |
Sůl, pepř | dle chuti | |
Máslo | na vymazání |
Postup
- Omyjte brambory a v hrnci s vodou je uvařte ve slupce.
- Uvařené brambory oloupejte a nechte vychladnout.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky.
- Jablka omyjte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky.
- Na hrubém struhadle nastrouhejte tvrdý sýr.
- Rozehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte máslem zapékací misku nebo pekáček.
- Vychladlé, oloupané brambory nakrájejte na plátky a vložte do pekáčku.
- Na vrstvu brambor vložte nakrájenou cibuli, osolte a opepřete.
- Na vrstvu cibule vložte nakrájená jablka.
- Dejte péci do vyhřáté trouby na 15 až 20 minut.
- Krátce před koncem přidejte strouhaný sýr, vypněte troubu a nechte dojít.
Tak to může být zajímavá chuť. Děkuji za inspirativní recepty.