Recepty

Gratinovaná jablka s bramborami

7. 1. 2022  Šéfkuchař Avatar
Gratinovaná jablka s bramborami

Jablka mají v kuchyni široké uplatnění. Většinou je však známé v podobě dezertů či sladkých jídel a jako přídavek k masu. Z jablek lze však připravit i bezmasé jídlo, které bude doslova koncertem chutí. Přípravu tohoto jídla zvládne i kuchař začátečník.

Ingredience

Jablka 500 g
Brambory 500 g
(Maasdamer) Švýcarský nebo Holandský sýr 100 g
Malá červená cibule 1 ks.
Sůl, pepř dle chuti
Máslo na vymazání

Postup

  1. Omyjte brambory a v hrnci s vodou je uvařte ve slupce.
  2. Uvařené brambory oloupejte a nechte vychladnout.
  3. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky.
  4. Jablka omyjte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky.
  5. Na hrubém struhadle nastrouhejte tvrdý sýr.
  6. Rozehřejte troubu na 180°C.
  7. Vymažte máslem zapékací misku nebo pekáček.
  8. Vychladlé, oloupané brambory nakrájejte na plátky a vložte do pekáčku.
  9. Na vrstvu brambor vložte nakrájenou cibuli, osolte a opepřete.
  10. Na vrstvu cibule vložte nakrájená jablka.
  11. Dejte péci do vyhřáté trouby na 15 až 20 minut.
  12. Krátce před koncem přidejte strouhaný sýr, vypněte troubu a nechte dojít.

Počet porcí

4

Příprava

15 min

Vaření

35 min

Oblíbené

Jeden komentář

Zanechat odpověď




Další recepty podle chodu