Pho Bo – Vietnamská polévka
Phở jsme si naprosto zamilovali, kdo toto výborné jídlo ještě nevyzkoušel, rozhodně ho doporučujeme! Jedná se o Vietnamskou polévku s hovězím masem, širokými rýžovými nudlemi a mungo klíčky. Nejčastěji se k dochucení používá citron, chilli papričky a česnek v nálevu.
Ingredience na vývar
Hovězí oháňka | 500 g | |
Hovězí žebra | 1.5 kg | |
Morková kost | 600 g | |
Cibule | 2 ks | |
Zázvor | 1 ks | |
Skořice | 1 ks | |
Badyán | 3 ks | |
Kardomon | 3 ks | |
Koriandr | 5-10 semínek | |
Hřebíček | 5 ks | |
Rybí omáčka | 5 lžic | |
Třtinový cukr | 1-2 lžíce | |
Sůl a pepř | dle chuti |
Ingredience na celek
Hovězí falešná svíčková | 250 g | |
Pho rýžové nudle | 8 bloků | |
Červená cibule | 1 ks | |
Koriandr | dle chuti | |
Mungo klíčky | dle chuti | |
Jarní cibulka | 2 ks | |
Citron nebo limetka | 1 ks | |
Středně pálivá chilli paprička | 1 ks |
Postup
- Zázvor a cibuli rozpůlte, vložte do rozehřátého a velkého hrnce. Nasucho bez oleje opečte, odstavte a zeleninu odložte mimo hrnec. Hrnec si umyjte.
- Do velkého hrnce nyní přidejte morkové kosti, hovězí oháňku, žebra a vodu. Přiveďte k varu a nečistou vodu vylejte, kusy masa opláchněte od nečistot. Tento postup opakujte ještě jednou, aby maso bylo čisté, bez krve a dalších nečistot.
- Znovu naplňte velký hrnec vodou, do kterého vložte omyté maso s cibulí a zázvorem. Přidejte skořici, badyán, koriandr, kardamon a hřebíček. Promíchejte, přidejte rybí omáčku, třtinový cukr a sůl.
- Jakmile se polévka začne vařit, přiklopte poklicí, snižte plamen na nejnižší stupeň a nechte pomalu vařit přibližně 5 hodin. Občas zkontrolujte, pokud je potřeba dolejte odpařenou vodu.
- Po ř hodinách vyjměte kusy masa, zeleninu i koření. Polévku přeceďte a odměřte polévku v odměrce. Potřebujete 4 litry, pokud je polévky méně, zřeďte vodou.
- Přibližně půl hodiny před servírováním namočte rýžové nudle do vody. Hovězí maso nakrájejte na velmi tenké plátky, opravdu co nejtenčí dokážete. Připravte si nasekané bylinky.
- Připravte si velké misky, do kterých rozdělíte okapané nudle, pod ně vložte plátky syrového (tence nakrájeného) hovězího masa. Vývar přiveďte k prudkému varu a zalejte. Na závěr přidejte nasekané bylinky, červenou cibulku a mungo klíčky. Je vhodné k dochucení nachystat tenké plátky česneku a chilli papriček, měsíčky citronu nebo limetky, rybí omáčku a Hoisin omáčku.
Děkuji za recept- budu ho muset vyzkoušet. Podobnou polévku jsem si dával před pár měsíci v Sapě a byla opravdu výtečná.