Batátové hranolky s parmazánovým dipem

Batáty jsou velmi výživné, mají o polovinu vyšší nutriční hodnotu než brambory. Včetně škrobu obsahují také vlákninu, vitamíny A, C a B6.
Ingredience na hranolky
Batáty | 700g | |
Olivový olej | 2 lžíce | |
Mletá paprika | 1 lžička | |
Rozmarýn | špetka | |
Sůl a pepř | Podle chuti |
Ingredience na dip
Parmazán | 100 g | |
Žervé | 1 kostka | |
Zakysaná smetana | 2 lžíce | |
Olivový olej | Půl lžičky | |
Česnek | 1 stroužek | |
Limetová šťáva | Půl lžičky | |
Sůl a pepř | špetka | |
Jarní cibulka | 1 malá hrst |
Postup na hranolky
- Troubu předehřejte na 185°C.
- Batáty pečlivě očistěte (neloupejte) a nakrájejte do tvaru hranolek. V míse je smíchejte s mletou paprikou, rozmarýnem, olivovým olejem, solí a pepřem.
- Připravené hranolky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte do měkka cca 20 – 25 minut.
Postup na dip
- Do mísy si připravte žervé, zakysanou smetanu, nastrouhaný parmezán, česnek, olivový olej, limetovou šťávu, sůl a pepř. Vše dobře rozmixujte.
- Hotový dip nechte před podáváním odležet alespoň 5 minut v ledničce, následně ho servírujte v malých miskách a posypejte jarní cibulkou.
Chutná skvěle!