Články

Začněte jíst více rýže, vyplatí se to!

8. 10. 2020  Šéfkuchař Avatar
Začněte jíst více rýže, vyplatí se to!

Když se řekne rýže, vybaví se vám dieta? Toto spojení je v celku důvodné. Sacharidy, které obsahuje, totiž umí pomoci tělu lépe fungovat. Zároveň patří mezi velmi dobře a jednoduše stravitelné pokrmy. I proto je až k údivu, jak málo jí přikládáme pozornosti. Na průměrného Evropana totiž připadají jen 3 kg za rok. Proč bychom měli toto číslo navýšit?

Rozhodně není tajemstvím, že rýže je jednou z nejstarších pěstovaných plodin vůbec. Nahlédneme-li do historie, pak nalezneme první zmínku. Pochází z roku 2800 před Kristem z Číny. Asie je vůbec neodmyslitelným domovem tohoto pokrmu. V mnoha místních jazycích lze dokonce zaměnit význam slova rýže s významem slova jídlo. Není se čemu divit, stala se základním pokrmem pro více než polovinu světové populace.

Proč by rýže neměla chybět v žádném jídelníčku?

Důvodů je hned několik:

  1. Rýže je velmi lehce stravitelná a nepůsobí plynatost. Díky tomu je vhodná do diety, stejně tak jako pro výživu dětí nebo naopak starých lidí.
  1. Hnědá rýže s nejvyšším obsahem minerálních látek a vitamínů pomáhá udržet zdravé vlasy, nehty, kůži a kosti.
  1. Škrob ve všech typech rýže se tráví pomalu a postupně. Při tomto procesu uvolňuje do krve glukózu, což pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi.
  1. Rýže snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty.
  1. Rýže vůbec neobsahuje cholesterol a její konzumace navíc snižuje krevní tlak.
  1. Neobsahuje lepek (resp. gluten) a mohou ji tak konzumovat i lidé s alergií.
  1. Rýže je bohatá na slizotvorné substance. Proto má velký význam i při léčbě zažívacích potíží.

Hnědá nebo bílá?

Na závěr nás čeká ještě jeden odvěký souboj. V poslední době se totiž vyrojilo spoustu článků, které vytváří z hnědé rýže jakousi superpotravinu. To by v zásadě ještě tolik nevadilo, pokud by neútočily na rýži bílou, kterou často označují jako příčinu obezity. Jak to tedy je?

Řekněme si upřímně, hnědá rýže je prostě lepší, díky tomu ale také výrazně dražší. Vybírat byste měli zejména tu, která stále obsahuje obalové vrstvy a zároveň i klíček, který je zdrojem mnoha zdraví prospěšných živin. Zatracovat bílou rýži však hned nemusíte. Mnoho stížností se dotýká takzvaného glykemického indexu, který má právě bílá rýže výrazně vyšší. Jednoduše to znamená, že zvyšuje hladinu krevní glukózy rychleji. Zapomeňte ale na obezitu, GI lze regulovat příjmem bílkovin, tuků a vlákniny. Kdo přece jí rýži samotnou?

TIP: Vyzkoušejte také zdravé a sladké brambory neboli batáty.

Bez komentářů

Zanechat odpověď