Články

Ryby – proč je jíst a které vybrat

18. 6. 2020  Michal G. Avatar
Ryby – proč je jíst a které vybrat

Pokud bychom hledali potraviny, které nám ve zdravém jídelníčku nejvíce chybí, pak jsou to jednoznačně ryby. Češi podle statistik v průměru sní jen 5,5 kg ryb na osobu ročně — o polovinu méně než je průměr EU a o dost méně než jsou doporučené dvě porce týdně.

Rybí maso je přitom skvělým zdrojem lehce stravitelných bílkovin, omega 3 mastných kyselin, vitamínů A a D, organického jódu, zinku a selenu. A právě téměř všechny tyto vitamíny a minerály nám podle průzkumů chybí — jen 1% Čechů má dostatek vitamínu D! Jód se sice přidává do kuchyňské soli, jeho využitelnost pro lidské tělo v této formě je ale nízká, proto je potřeba ho získávat i jinak — nejlépe v organické formě z rybího masa nebo mořských řas. Nedostatek jódu, selenu a zinku způsobuje mimo jiné i onemocnění štítné žlázy, sníženou výkonnost a slabou imunitu. Není ryba jako ryba Jaké ryby bychom tedy měli jíst? Všechny ryby — i ty sladkovodní — bohužel také obsahují metylrtuť, což je těžký kov, kterého se naše tělo velmi těžko zbavuje. Obecně platí, že čím větší dravá ryba, tím větší množství metylrtuti. Zejména těhotným ženám a dětem se tedy vůbec nedoporučuje jíst velké ryby jako je žralok, makrela královská, mečoun, candát nebo štika. Nejlepší volbou jsou menší ryby s malým množstvím metylrtuti, ale zároveň vysokým obsahem omega 3 jako losos, makrela obecná nebo sardinky. Lososa si raději kupte divokého – má sice méně tuku než losos z velkochovů, ale zato mnohem lepší poměr omega 3 : omega 6.

Velmi dobré jsou také středomořské ryby pražma královská nebo mořčák, známější jako mořský vlk. Z těch sladkovodních a u nás běžně dostupných ryb je samozřejmě výborný kapr, pstruh nebo okoun. Největší množství vitamínu D dodá halibut. U nás je méně známý, což je škoda, protože má jemné, křehké maso a nepotřebuje dlouhou úpravu a téměř žádné koření. Skvělým zpestřením jídelníčku jsou také mořské plody jako krevety nebo slávky. Po očištění trvá jejich příprava jen pár minut, vyzkoušejte je třeba na bylinkách a bílém víně. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli rybu, při nákupu pamatujte na čerstvost, kterou značí jiskrné oko a lesklá kůže. Mořské ryby by měly vonět po moři. Čerstvá ryba není nikdy cítit rybinou.

Bez komentářů

Zanechat odpověď